Epson R285 Yazıcı Modifikasyonu

İnkjet ile doğrudan PCB baskıda Epson R285 marka yazıcı kullanmıştık. Ne var ki yazıcı yalnızca 9 x 11 cm’lik bir baskı alanına imkân veriyordu. Biz de yazıcımızı modifiye etme ihtiyacı hissettik. Yazıcı modifikasyonu bazı yönleriyle zor bir iş. Ancak sonuçlarını aldığınızda buna deydiğini göreceksiniz.

Öncelikle modifikasyonumuzu şöyle özetleyebiliriz: Üstten kâğıt beslemeli yazıcımızın kağıt besleme ünitesini çıkararak düz yataklı yazı haline getirmek. Böylece A4 ebatına kadar plakalarımızın üzerine rahatlıkla baskı yapabilmek.

 

Epson R285 Yazıcı Modifikasyonu

Evde baskı devre yapımı için inkjet yazıcı kullanmanın mümkün olduğunu, muhtelif denemelerle çok etkileyici sonuçlar verdiğini deneylerimizde gördük. Hatta 0,5mm gibi ince yollar elde etmek toner transfer metodu için oldukça zorken, inkjet kullanarak bu ölçüleri yakalayabiliyoruz. CD üzerine baskı yapabilen bazı yazıcı moddelleri, modifikasyon yapmakızın plaket üzerine 11×9 cm gibi ebatlarda baskı yababiliyor. Epson R285’te bu modellerden biri. Ancak 11×9 cm limiti az geliyorsa, hatta 29×21 cm gibi oldukça büyük, bütüm prototiplerimizi rahatlıkla yapabileceğimiz bir ölçüye sahip PCBler yapabilmek istiyorsak, yazıcıyı modifiye etmekten başka seçeneğimiz kalmıyor.

Ben bu modifikasyon projesini Epson R285 üzerinde gerçekleştirdim. Bu yazıcıyı seçmemin en önemli nedenleri:

1) CD bölümünden küçük de olsa baskıya imkân vermesi,

2) Modifiye gerektiğinde “nispeten” modifikasyonun kolay olması, idi.

Nispeten diyoruz çünkü üstten kâğıt beslemeli bir yazıcıyı düzyataklı (flatbed) haline getirmek pek de kolay sayılmaz.

 

Modifikasyon adımlarını aşağıdaki gibi sıralamamız mümkündür:

1) Üstten dört vida ile tutturulmuş dış kasayı sökmek,

2) Tabana üç vida ile tutturulmuş atık mürekep emme haznesini sökmek,

3) Kâğıt besleme ünitesini yazıcı kafa yüksekliği ayarlama ünitesinin dişlilerine zarar vermeden sökmek,

4)Kâğıt besleme ünitesinin, kafa yüksekliği ayarlama ünitesi dişlileri için yatak vazifesi gören sağ kısmını ünite bloğundan ayırmak ve yeniden yazıcı üzerine monde etmek.

4) Kâğıt besleme ünitesinin oturduğu yuyanın arka kısmını, (yazıcının arka kısmı) tepsi girişi hizasına kadar boydan boya kesmek.

5)Yazıcı kafa yüksekliği ayarlama ünitesinin, kafa taşıyıcı çubuğunun sağ ve sol uçlarındaki plastik yataklamaları mümkün olan en yüksek konuma sabitlemek.

6)Yeni PCB besleme tepsisi yapmak. (Elle besleme yapacağımız için plaka taçıyıcımızın tepsi girişine kadar açısının bozulmadan ilerlemesi gerekiyor).

7) Yeni PCB besleme tepsisini tepsi girişine sabitlemek(artık yazıcımızın bir parçası olacak)

8) Kâğıt sensörlerini yeni besleme düzenine göre ayarlayacak bir plaka taçıyıcıcı yapmak.

Yayım tarihi
elektronik olarak sınıflandırılmış

Yorum Gönderin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir