İnkjet ile baskı devre yapımı konusunu, bu başlığın birinci bölümünde teorik olarak ele almıştık. Bu yazımızda gerçekleştirdiğimiz test sonuçlarını paylaşacağız. İlk denemelerimizde sonuçlar toner transferini aratmadı. Ütüleme gibi kol gücü gerektiren bir aşamayı devre dışı bırakararak zamandan tasarruf sağladı. Yazıcı kafasında tıkanıklık sorunu yaşamamak için ben pigment bazlı mürekkep kullanmak yerine “toner tozlama” denilen metodu uyguladım.
1) Epson R285 fotoğraf yazıcısının CD yazdırma bölünde PCB üzerine çıktı aldım.
2) Üzerine toner tozu serptim ve tonerin PCB yüzeyine yapışmasını sağladım.
3) Kuruduğunda fazla toneri pamukla hafifçe süpürerek uzaklaştırdım.
4) Isı tabancasıyla toneri erittim (fırın da kullanılabilir).
5) Bundan sonra bildiğimiz gibi asitle izole ettim. Daha hassas ve toner transferde sorun olabilecek devreleri de bu yöntemle deneyip karşılaştıracağım.
I finally realise direct printing to PCB using inkjet printer this weekend. In these first experiments, i got the results nerarer to the toner transfer method made with hot iron. Direct printing to PCB method has many advantages. Most important is it saves significant time and energy bypassing the process of ironing. I used “toner dusting method” in order to prevent printhead clogging issues frequently occurs due to the using of pigment based ink. The process was simple as follows :
1) I Printed the pcb with the ordinary dye ink using the CD tray of photoprinter (I used Epson R285 here).
2) Applied some toner dust on the still wet ink printed to the PCB, let it stick and dry.
3) Removed excess toner using a piece of cotton sweeping gently.
4) Melted the toner remained on the PCB using a heatgun. (an oven will work too).
5) Etched the PCB as usual. Next, i will apply this method to make PCB with thinner traces, which woud be a problem to make with toner transfer method with iron.